Du kan låna pengar till i princip vad som helst

Om du inte har tillräckligt mycket pengar liggandes på kontot för att köpa den tjänst eller vara du trånar efter kan du vilja låna pengar. Beroende på vilket ändamål det rör sig om kan det då vara smart att ta ett privatlån. Detta är trots allt ett rimligt och förhållandevis billigt sätt att finansiera saker och ting för dig som konsument.

Genom att ta ett lån får du tillgång till en summa pengar som du sedan betalar tillbaka pö om pö tills dess att lånet är slutamorterat. Om du har en förhållandevis hög kreditvärdighet kan du ofta låna pengar till en lägre ränta än den aktuella räntan på kreditkortsskulder. Om din kreditvärdighet inte är särskilt hög bör du dock överväga dina alternativ och kanske fundera på att ställa en säkerhet för lånet för att få ner räntan.

Läs mer nedan om vad du bör tänka på när du överväger att ta ett lån!

Grundpremissen när du väljer att låna pengar genom ett privatlån

Ett privatlån är en kredit som gör att du kan låna pengar att använda till vilket syfte du än önskar. Dessa lån kallas ibland för blancolån men det kan även röra sig om ett samlingslån eller någon annan typ av lån. Kärt barn har många namn och vi behöver inte krångla fast oss i epiteten här. Vi tänkte istället fokusera på själva grundpremissen med dessa krediter.

Det ligger nämligen till på följande sätt:

  • Pengarna kan användas till i princip vad som helst. Du kan använda ett privatlån till allt möjligt, från att köpa in nya vitvaror till din bostad till att betala för oförutsedda tandläkarkostnader.
  • På sätt och vis liknar lånet ett kreditkort eller andra krediter. På sätt och vis fungerar ett privatlån på ett liknande sätt som ett kreditkort. Den stora skillnaden är att den summa pengar som du lånar är fast och förutbestämd. Det kan röra sig om allt från en tusenlapp upp till 500 000 eller 600 000 kr och allt däremellan.
  • Pengarna betalas ut till dig som ett engångsbelopp. Din bank betalar ut det lånade beloppet till dig i form av ett engångsbelopp. Här skiljer sig lånet åt från ett kreditkort där du kan låna och låna kontinuerligt tills du slår i kreditgränsen.